måndag, september 14, 2009

Litteratur: Max Brooks - World War Z.












För många herrans år sedan, i ett seriestånd på Torsås Marknad, köpte jag första delen av Robert Kirkmans "The Walking Dead". Det var aldrig särskilt mycket att tveka på. Priset var lågt, under hundralappen, och zombies har alltid fascinerat mig. Som skräckfilmsmonster är de tämligen oslagbara. Och de fungerar uppenbarligen precis lika bra i serier. Och, vilket jag upptäckt i och med "World War Z", (som det snackats en hel del om bland "Walking Deads" brevsidor) i vanlig litteratur.

"World War Z" är författad av Max Brooks, som tidigare skrivit den underhållande "Zombie Survival Guide". Den är utformad som en intervjubok där överlevande berättar om sina erfarenheter från ett blodigt (och fiktivt - duh!) zombiekrig som nyligen skakat världen. Det påminner en hel del om Haruki Murakamis "Underground" i formen, men är betydligt mer underhållande. Och bitvis så gastkramande att jag faktiskt blir mörkrädd på riktigt. Det som gör zombieskräcken så effektiv är att det oftast rör sig om skräck på en större skala än vad som är brukligt i skräckgenren. En zombie är ingen ensam galning med machete. En zombie är monster och pandemi i ett. Den mördar dig, din familj och hela världen, utan pardon. Och den är aldrig ensam.

"World War Z" tar till vara på allt detta, och gottar ner sig i varenda olustigt zombiescenario som tänkas kan, från inledande isolerade incidenter till smittspridning totalt kaos och massdöd. Med rejält researcharbete och öga för detaljer skapar Max Brooks ett otäckt realistisk bild av världen. Både före, under och efter katastrofen. Militären är oförberedd, myndigheterna står handfallna, marknaden svämmar över med värdelöst vaccin, vägarna korkas upp av bilar med flyktingar, levande och döda och levande döda. Då det är flera överlevande som får "komma till tals", blir boken varierad, men aldrig rörig. Den känns ibland som en förklädd novellsamling, och som sådan fungerar den bra. Novellsamling med zombies. Vad mer kan man begära? Det är bra, underhållande, inget potentiellt Nobelpris, men ibland är det skönt att få dynga ner sig.

Etiketter: , , , ,