onsdag, september 23, 2009

Musik: Bear Quartet - 89.



Bear Quartets skivor har en ful ovana att öppna starkt och därefter tappa fokus ju närmare mållinjen de kommer. Tänk efter, hur många låtar från andra hälften av valfri Bear Quartet-skiva kan du minnas? Inte så många va?

"89" utgör här ett undantag från regeln. Skivans två mest minnesvärda spår, "Carry Your Weight" och "Northern", ligger nämligen gömda längst bak. Två urstarka låtar, inte fullt så direkta som några av skivans inledande spår, men vackrare, mer melodiösa. Och behagligt befriade från otäcka hårdrockstendenser. Sådana finns nämligen både här och där på skivan. Sluter man ögonen till "Least Loved (Of The Unloved)" är det svårt att inte se en bredbent, headbangande Matti Alkberg framför sig. Tendenserna har funnits där redan tidigare, men det är ändå lite traumatiskt. Som ett lager att gräva sig igenom för att hitta fram till guldet. Därmed inte sagt att resten av skivan är dålig. Tvärtom. Faktum är att "89" är deras bästa sedan "Angry Brigade". Den är taggig, ilsken, men mer lättgenomtränglig än gruppens två senaste skivor. Rosenbuskar snarare än taggtråd. Inte dumt alls.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Gorillan said...

En skiva som gått på repeat. Överraskande bra :)

11:38 fm  
Blogger Valdemar said...

Håller med. Framförallt brukar ju öppningsspåren alltid vara väldigt direkta och bra, så även på den här. Annars har jag nog inte riktigt lyckats tränga igenom hårdrockslagret ännu, men det kanske kommer efter ytterligare några lyssningar.

12:35 em  

Skicka en kommentar

<< Home