tisdag, februari 28, 2006

Musik: De ledsna har blivit glada.

I höstas släppte Arab Strap sin poppigaste skiva hitills - "The Last Romance". Avslutande spåret "There Is No Ending" är det lyckligaste bandet någonsin spelat in. Det säger kanske inte så mycket när det handlar om ett band som allt som oftast låter som en fimp i ett whiskeyglas ser ut, men faktum kvarstår: "There Is No Ending" är en riktigt upplyftande låt. En "souldänga", på gott och ont. Den svänger, så att säga.

Precis har man hunnit hämta sig från chocken när man träffas av nästa slag i ansiktet. Cat Power, den pålitliga skygga dysterkvisten, har gått och spelat in en soulskiva. Upp är ner och svart är vitt. Jag förstår ingenting. Hur blev alla så glada helt plötsligt? Dela med er av hemligheten, för jag skulle verkligen behöva veta den.
--
En stund senare. Är inne på första genomlyssningen av Cat Powers "The Greatest", och kanske drog jag lite förhastade slutsatser. Soul behöver ju absolut inte vara detsamma som eufori och blåsinstrument, det kan ju vara Antony & The Johnsons också. Cat Powers senaste låter, såhär ett par låtar in på skivan, mer som det sistnämnda.

Ordningen är återställd.

Etiketter: , , , ,