söndag, januari 06, 2008

Litteratur: Spider-man - One More Day.


















Seriefandom är en väldigt speciell värld, och seriefans är speciella varelser. Jag borde veta, jag är ju själv ett. Dock inte lika rabiat som somliga andra. Exempel: jag läser fortfarande Spider-man-tidningarna, dock ganska halvhjärtat. De har tappat en hel del i kvalitet under 2000-talet, den forna charmen har försvunnit. Det får mig inte att knyta nävarna, förbanna högre makter eller önska livet ur diverse amerikanska chefredaktörer. Jag bara konstaterar att det inte är lika roligt att följa Peter Parkers äventyr längre. Det kan räcka så.

Marvels högsta höns Joe Quesada håller med, men har en ganska märklig lösning på problemet. Anledningen till seriernas dalande kvalitet är enligt honom att det är tråkigt att läsa om en gift Peter Parker. Lösningen är således att separera honom från Mary Jane, som han varit gift med sedan 80-talet någon gång. En konventionell skilsmässa fungerar dock inte, eftersom Quesada tror att det skulle bli problematiskt för kidsen att relatera till en frånskild Peter Parker.
Frågan är; hur ska de då separeras? Hon kan inte gärna dö – been there done that, och en sörjande änkling är nog inte roligare att läsa om…
Svaret på Joe Quesadas böner är Mephisto, en satanisk figur som debuterade i en gammal Silver Surfer-serie från 60-talet. Han är något av Marvels version av djävulen, men i den här historien fungerar han som den allra värsta sortens deus ex machina. Peter Parker stöter på honom under en desperat jakt efter någon som kan hjälpa hans faster May, som är döende efter att ha träffats av ett skott som var menat för Spider-man. Mephisto erbjuder sig att rädda fasterns liv, men självklart har det ett pris: hans äktenskap.

”I want your marriage!” fräser Mephisto, och sopar bort det från existensen. Det har aldrig hänt, aldrig existerat. Och därmed är cirka 25 år seriehistoria också bortsopat. Det är en idiotisk idé (är det lättare att relatera till en Peter Parker som slutit förbund med djävulen?) som orsakat fullständigt ramaskri på amerikanska diskussionsforum. Hur många dödshot som regnat in i kreatörernas mailboxar vågar jag inte tänka på.

Joe Quesada förklarar och försvarar sig i en fem delar lång intervjuserie på Comic Book Resources. Serieförfattaren J. Michael Straczynski, som skrivit serien i fråga, berättar för Newsarama att han bett om att få sitt namn struket från de två sista delarna, då han absolut inte kan stå för dem. Som gammal erkänd science fiction- och fantasy-författare (med bland annat Babylon 5 i bagaget) vet han att magi inte fungerar i litteraturen utan klara definitioner och begränsningar. Att, som Joe Quesada, säga ”It’s magic – we don’t have to explain it!” går emot allt han lärt sig och tror på.

Och det var dit jag ville komma. För blott tre dagar efter detta statement finns dessa tröjor i butikerna:










Snygga? Nej. Kommer några andra än de närmast sörjande fatta budskapet? Nej. Men som ett klokt seriefan skrev: "no one but a few people will get it but atleast it will be a hit during convention season."

Etiketter: , , , ,