måndag, januari 26, 2009

Film: Blast Of Silence.



Titel: Blast Of Silence
Genre: Drama, Thriller
Regi: Allen Baron
År: 1961
Land: USA

Frank "Baby Boy" Bono är en dyster man. Han har ingen familj, ingen kärlek, inga vänner. Han intalar sig att han föredrar ensamheten och försörjer sig som yrkesmördare. Ett yrke som passar honom bra, då han är både folkilsken och asocial till naturen. Under ett uppdrag i New York träffar han av en slump två barndomsvänner som av ren barmhärtighet tar med honom på julfest. Till sin förvåning finner sig Frank Bono ganska tillfreds med livet för en stund, och börjar fundera på att lägga sin karriär på hyllan. Men naturligtvis är detta lättare sagt än gjort.

"Blast Of Silence" räknas som en noirgenrens stora kultklassiker. Inte så mycket för historien, som inte är unik på något sätt, utan framförallt för stämningen. Filmen spelades in vintern 1960, delvis med orkanen Donna dånande i bakgrunden. En raspig berättarröst slår an tonen redan i första bildrutan, och ackompanjerar sedan genom hela filmen Frank Bonos framfart, med något som mest liknar svart, mycket svart poesi.

Filmen är inspelad med låg budget, vilket enbart är till dess fördel. Till skillnad från, säg, Hitchcocks filmer från samma period, finns här inga polerade ytor: Alla miljöer, såväl interiörer som exteriörer, känns genuina och äkta, klädsamt skitiga och slitna. Filmen utspelar sig mellan julafton och nyår. Scenerna där Frank Bono vandrar planlöst genom New York-vimlet är fantastiska. Gosskörer sjunger julsånger, jultomtar skrattar muntert, neonskyltar och ljusslingor lyser och blinkar. Julstämningen är total och kontrasterar snyggt mot den dystra atmosfären i övrigt. Den är så tät att man kan ta på den.

Här finns flera andra fantastiska scener. Mötet med en korpulent, råttälskande vapenhandlare, den smått bisarra julfesten, besöket på nattklubben där någon kallad Dean Sheldon framför alldeles fantastiskt fascinerande och otidsenlig musik - Dean Sheldon är någon jag ska kika närmare på så snart tillfälle ges.
Plus i kanten också för Critereon-utgåvans extremt snygga omslag, tecknat av Sean Phillips. Ett passande val av omslagsillustratör. Tillsammans med Ed Brubaker ligger han bakom den enormt noirinfluerade serien "Criminal", och "Blast Of Silence" har hypats rejält på tidningens redaktionella sidor.

9/10

Etiketter: , , , , , , ,

2 Comments:

Blogger thisismycat said...

Jag älskar noir, som du kanske vet och brukar se en eller fler i veckan. Denna har jag dock helt missat. Något jag saknar i många filmer, och som jag tidigare förknippade med genren är just berättarrösten. Har än så länge bara sett en som innehöll detta, Detour - som SVT visade i somras. Den var okej, men bara dryga timmen lång och historien fick aldrig liksom utrymme på den korta tiden.
Hur som helst, denna ska jag kolla upp, även serien ska jag kolla upp. Kan passa på att tipsa om sidan www.noiroftheweek.com som regelbundet tipsar om noir-filmer.

7:57 fm  
Blogger Niklas said...

Jo, jag vet. Själv älskar jag noir i teorin, men har mycket kvar att upptäcka i praktiken. Noiroftheweek.com är därmed ett klockrent tips, tackar för det.

Kolla upp "Criminal" ja. Finns att ladda ner om man känner för det. Det är en serie som nästan vinner på att läsas i lösnummerform istället för i album, eftersom de mycket läsvärda artiklarna och filmtipsen inte finns med i albumen.

8:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home