söndag, augusti 13, 2006

Litteratur: Dave Gibbons – The Originals


Titel: The Originals
Författare: Dave Gibbons
Tecknare: Dave Gibbons
Förlag: DC Comics/Vertigo

År: 2004

I was a mod before you was a mod.


Titeln på en skiva med Television Personalities, men skulle lika gärna kunna vara en catchline på omslaget till Dave Gibbons futuristiska modsfabel "The Originals".

Lel och Bok är barndomsvänner. Deras högsta dröm är att få bli medlemmar i The Originals, ett modsgäng som regerar gatorna på sina svävande scooters. The Originals fiender kallar sig The Dirt. De har skinnjackor, flottigt hår och kör runt på svävande motorcyklar. Efter att Lel och Bok guidat The Originals till The Dirts tillhåll och hjälpt till i det påföljande slagsmålet, antas de som medlemmar och dras in i The Originals dekadenta värld av droger, scooters och Martha & The Vandellas-sjuor. Deras drömmar har besannats, men jakten på status får förödande konsekvenser.

Berättelsen är egentligen inte särskilt märkvärdig. Dave Gibbons är ju mest känd som tecknare, framförallt av Alan Moores mästerliga ”Watchmen”, och det är där hans främsta kvaliteter finns. Därmed inte sagt att The Originals är dålig, absolut inte. Men det är estetiken, inte intrigen, som är det viktigaste här.

Gibbons tecknar rent och effektivt. Inte en linje känns dragen i onödan. Det mest imponerande är nog ändå hans förmåga att teckna en enhetlig värld, där mode, fordon och arkitektur påminner om vad vi ser i vår egen värld, men ändå är väldigt annorlunda. Han gjorde det med bravur i Watchmen, och han gör det lika bra här. Det framtida samhälle där ”The Originals” utspelas känns helt enkelt väldigt trovärdigt, och inte alls särskilt överdrivet.

Budskapet i ”The Originals” är naturligtvis att man ska vara sig själv, istället för att söka sig till grupperingar. Det är ett fint budskap, men samtidigt gör Gibbons teckningar sitt bästa med att predika det motsatta. Allt är så förbaskat snyggt att man inget hellre vill än att springa ut och köpa en schackrutig kostym och en svävarscooter.

Etiketter: , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ah! Jag måste börja läsa mer serier. Den här verkar ju vara väldigt bra och Watchmen också.

10:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home