måndag, september 29, 2008

Svammel: På pricken!

På DN.se idag:


• INDIEPOPAREN: Har låg självkänsla och arbetar inte särskilt hårt. Inte
heller särskilt snäll eller generös. Är kreativ.

Nu var det förvisso ett tag sen jag kallade mig för indiepopare senast, men
det där stämmer ändå in rätt bra på mig. Förutom att jag inte är särskilt
kreativ längre...

Etiketter: ,

Musik: En låt #37.



Mogwai - 2 Rights Make 1 Wrong

Jag har svårt för postrock som bara skramlar. Jag har väldigt lätt för postrock som låter episk, storslagen och filmisk. Det är därför Mogwais "Rock Action" är en av mina absoluta favoritskivor. Det är en skiva som är underskön från början till slut. När den är som allra bäst, i (rätt gissat!) "2 Rights Make 1 Wrong" låter det som om livet passerar revy framför ögonen.

Det är en låt som bara pågår och pågår, men melodier och harmonier avlöser varandra i ett outtröttligt stafetttempo. Den blir aldrig någonsin monoton. Att lyssna på "2 Rights Make 1 Wrong" är som att långsamt segla längs en mörk flod, där omgivningarna är dystra, dramatiska. Vackra. Och bakom varje flodkrök döljer sig nya landskap att förlora sig i. Ett klassiskt mästerverk värdigt någon av de stora kompositörerna.

Etiketter: , , ,

tisdag, september 23, 2008

Litteratur: Åsa Linderborg - Mig Äger Ingen.



Uppväxtskildringar finns det en hel del av, många av dem är bra. Det är svårt att som författare misslyckas med en uppväxtskildring, lika svårt som det är för oss läsare att inte relatera till den. Alla har vi en uppväxt. Alla har vi, eller har någon gång haft, föräldrar. I varje uppväxtskildring finns något att känna igen sig i.

Åsa Linderborgs debutroman är inte i första hand en berättelse om att växa upp, utan ett porträtt av en väldigt speciell, och samtidigt väldigt vanlig människa - hennes pappa. En person med många fel och brister, men som aldrig någonsin slutade att vara just pappa.

"Mig Äger Ingen" är den mest gripande roman jag läst på mycket länge. Gripande för att den är så varm, rolig och medkännande, långt borta från patetik och pekoral. Man kan skriva mycket om det politiska budskapet i boken, och med tanke på att Linderborg knappast hymlar med sina åsikter i pressen, är det inte förvånande att romanen i många recensioner framställs som en berättelse om arbetarklassen. Det är den förvisso också, men det är en sanning med modifikation. För framförallt är det en berättelse om människor, människor som gör så gott de kan för varandra, trots fel och brister, och trots dåliga förutsättningar. Linderborg skriver rakt på sak, utan att någonsin framstå som cynisk, och där, i det närmast naivt ärliga, ligger bokens verkliga storhet. Många gånger, framförallt i slutet, var jag tvungen att lägga ner boken i knät och blinka bort tårarna som brände i ögonen.

Etiketter: ,

söndag, september 21, 2008

Musik: Rivulets - You Are My Home.



Artist:
Rivulets

Titel: You Are My Home
Bolag: O Rosa Records

År: 2007

I veckan ska mina syskon se Bon Iver på Berns. Det låter ju trevligt, och jag hade gärna hängt på. Jag har ju trots allt lyssnat en hel del på hans "For Emma, Forever Ago", och tycker att det är en av de mer intressanta singer-songwriter-skivorna på senare år. Till och från har den försatt mig i samma koma som Red House Painters gjorde i sina mörkaste stunder. Ett gott betyg.

Det mesta tyder dock på att jag stannar hemma. Jag har för ont om pengar så här veckan före lön, och jag har ont om tid. Nedslående, givetvis, men jag överlever. Jag har ju ett Bon Iver-substitut att trösta mig med. Idag, på hypade jätteloppisen vid Mariatorget (vi fick köa i närmare en timme innan vi kom in!) införskaffades nämligen en skiva med Rivulets.

Rivulets består av Nathan Amundson, en en amerikansk singer-songwriter, som redan tidigare återfanns i min skivsamling, på obskyra turné-EP:n "Glacial Dreaming". Jag äger den mest för att jag är bekant med mannen bakom Honeyspiderthree, bolaget som gett ut den, och har inte lyssnat på den särskilt många gånger, så Rivulets är ändå en ny bekantskap.

Det krävs bara en lyssning på "You Are My Home" för att jag ska inse att det här är tunga grejer. En sån där skiva som man bör vara försiktig med att lyssna på. Red House Painters är en bra referens även här. Det är samma apati i rösten, samma hopplösa sorg. Gitarrerna är lite taggigare bara, låter mer som Low, vilket inte alls är konstigt, då deras bolag Chair Kicker's Union gett ut flera av Rivulets skivor.


Musiken är oftast kall och tyst. Då och då dyker Amundsons röst upp, blixtrar till som ett rakblad i ett nattsvart rum. Hela åskväder av gitarrmangel dundrar förbi. "Happy Ending" heter en låt, men det är en förrädisk titel. Den låter som ett tonsatt självmord. Titelspåret, som går att ladda ner här, är ett litet mirakel. Trasigare skönhet har jag inte hört sedan jag första gången utforskade "Ocean Beach".

8/10

Etiketter: , , , , , ,

lördag, september 20, 2008

Musik: Lösningen på skivindustrins problem - förpackningen!



Fick hem en skiva med Múm igår - "Summer Make Good". Har bara lyssnat på den en gång än så länge, så själva musiken kan jag inte säga så mycket mer om än att den lät vacker och lite trolsk. Hade jag inte sorterat mina skivor i bokstavsordning hade den hamnat mitt emellan Sagor & Swing, Sigur Ros, Piana och The Tiny. Typ.

Men just nu är det inte musiken på "Summer Make Good" som är det intressanta, utan omslaget. Det är nämligen oerhört ambitiöst. Förmodligen rör det sig om någon specialutgåva, jag har svårt att tänka mig att varje exemplar av skivan ser ut precis såhär - nästan dubbelt så högt som ett vanligt cd-konvolut, en bok med tjocka pärmar och snyggt formgivna sidor med suggestiva texter. Påkostat, snyggt i bokhyllan, och betydligt roligare än filer på en hårddisk.




Detta gjorde mig sugen på att plocka fram en annan favorit ur skivstället; By Coastal Cafés "Old Cartoons". Musikaliskt, en samling fina lo-fi-bagateller med texter som haikudikter. Omslaget är även här en inbunden liten bok, där framsidan är en målning av en räv, ett staket och en fågel. Det är den typen av målning jag brukade hitta i min mormors almanackor när jag var liten, ofta tecknade av någon stackare utan armar som tvingats nyttja fötterna eller munnen att hålla pennan med.
Omslag av den här typen tror jag vem som helst skulle vara villig att öppna plånboken för. Omslag som är små upplevelser i sig själva.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, september 11, 2008

Musik: The Clientele - That Night, A Forest Grew.



Artist: The Clientele
Titel: That Night, A Forest Grew
Bolag: Acuarela Spain
År: 2008

Okej, så här: The Clientele har släppt ny EP, ”That Night, A Forest Grew”. Det är bra, för det borde innebära att ett nytt album är i faggorna. Förra årets ”God Save The Clientele” var en av det årets höjdpunkter, så att säga att jag är entusiastisk är en rejäl underdrift. Andra bloggare, samt Pitchfork, är smått lyriska och delar ut höga betyg. Vackert omslag och vacker, lite mystisk, titel, på typiskt Clientele-manér. Mitt hjärta slår dubbla slag.

En lyssning senare måste jag tyvärr säga att entusiasmen har dämpats lite. Visst är det bra, hade ett annat band släppt ifrån sig det här hade jag förmodligen skrikit högt av lycka och deklarerat att jag just hittat ett nytt favoritband. Men för att vara nya Clientele-låtar låter de sorgligt… trötta. Och inte på det där gamla behagligt dåsiga ”The Violet Hour”-viset, utan trött som i småtråkigt, oinspirerat, på rutin, lite platt. Inte riktigt dåligt, men inte heller riktigt bra.

Musikaliskt låter det som en ganska naturlig utveckling från förra skivan. Det är lite högre tempo, lite svängigare, lite mindre reverb. Jag som avgudade barockdiscon i ”Bookshop Casanova” borde falla för det här också, men det vill sig liksom inte riktigt.

Men det blir nog väl, det är ju ingen större skada skedd. Det här är bara ett litet gupp i vägen. Min kärlek till Clientele står oförminskad och jag ser fortfarande fram emot skivan. Dock med lite mer tillförsikt. Och skulle den inte vara något vidare har de ju trots allt redan släppt fyra förstklassiga skivor. Inte varje band som kan stoltsera med det.

6/10

Etiketter: , , ,

onsdag, september 10, 2008

Musik: Mitt senaste projekt.

Härom veckan inledde jag ett evighetsprojekt. Från varje skiva i min samling ska jag rippa minst en, högst tre, favoritlåtar, och spara som ett bibliotek på min hårddisk. Kan bli en lång och trevlig playlist av det när det blir klart. Om det blir klart. Projekt av det här omfånget kastar jag mig in i var och varannan vecka, men jag slutför sällan någonting. Än så länge går det iallafall rätt bra. Framförallt är det inspirerande. Jag upptäcker hur mycket bra musik som trots allt står gömd i de där IKEA-hyllorna.

Etiketter:

måndag, september 08, 2008

Litteratur: I love scottish noir.



Titel: Det Dolda Rummet
Författare: Louise Welsh
År: 2002

Jag har börjat jobba på bank. Det är back office, så det är inte så märkvärdigt som det låter. Men likväl: jag har börjat jobba på bank. Jag är i daglig kontakt med banktjänstemän. Män i dyra kostymer och litervis med vax i det bakåtstrukna håret. Kvinnor i dräkt och med ansikten stela, som karvade i trä. Män som golfar. Kvinnor som golfar. Robotar i människoskrud.
Därför är det uppfriskande att läsa en roman som utspelar sig i en så direkt motsatt miljö. Ett regnvått, dystergrått Glasgow, för att vara mer exakt.

Romanens huvudperson, Rilke, är en cynisk auktionsförrättare med lättare drog- och alkoholproblem och ljusskygg bekantskapskrets. Under genomgången av ett dödsbo finner han ett kuvert innehållande erotiska fotografier, där det sista föreställer en ung kvinna, torterad till döds. Rilke blir smått besatt av att ta reda på om bilden är äkta, och ger sig ut på en lika skitig som farlig djupdykning ner i Glasgows undre värld.

Ja, ”Det Dolda Rummet” är en deckare. Jag gillar vanligtvis inte deckare. Men ”Det Dolda Rummet” är mer än så. Louise Walsh leker med deckargenrens konventioner som självaste Paul Auster. Att huvudpersonen inledningsvis framstår som en vandrande noirklisché (dyster, dricker för mycket, klär i långa rockar), för att sedan uppdagas vara homosexuell och ha ett utseende som påminner betydligt mer om Max Schreck än Humphrey Bogart, är bara ett exempel. Att berättelsen utspelas i Glasgow gör naturligtvis sitt till. Det är inte alls svårt att föreställa sig Stuart Braithwaite eller Aidan Moffat ihopkurande någonstans i någon av de skumma barer Rilke jagar information i.

Trovärdigheten är det väl si och så med. Dialogen är lite larvig ibland. Och mina erfarenheter av den undre världen sträcker sig förvisso inte mycket längre än till ett daimsnatteri någon gång i gymnasiet, men jag har ändå svårt att tro att alla smågangsters på fullt allvar kallar sig för namn som ”Cool Charlie”, ”Big Jimbo” eller ”Unge Drummond”.
Men det gör inget. Vill man ha ett trovärdigt reportage om Skottlands kriminella är nog Ken Loachs ”Sweet Sixteen” ett bättre val. Vill man bara ha ett stycke skicklig, originell underhållning är ”Det Dolda Rummet” riktigt, riktigt trevlig.

Roligt också att ha upptäckt en ny genre: skotsk noir av kvinnliga författare. Härnäst; Denise Minas Garnethilltrilogi!


7/10

Etiketter: , , , , , , , , , ,